fbpx

Kung Pao Tofu

En vegetarisk version av kung pao chicken med tofu. Med hetta från chilli, en pirrande känsla på tungan från Sichuanpeppar och jordnötter som balanserar. Vi pressar ur vätska, panerar och steker tofun för att få en krispig konsistens.

Tillagningstid: 30 min

Ingredienser


  • 400 g, 1 förpackning extra fast tofu
  • 60 ml sojasås
  • 2 msk farinsocker
  • 2 msk hoisinsås
  • 2 msk risvin eller sake
  • 1 matsked svart vinäger (eller risvinäger)
  • 2 tsk rostad sesamolja
  • ½ tsk nymalen vitpeppar eller ¼ tsk finmalen vitpeppar
  • 3 vitlöksklyftor, fint rivna
  • 2-3 cm bit färsk ingefära, skalad och finriven
  • 2 tsk majsstärkelse (för såsen) plus 1/2 dl (för panering av tofun)
  • Salt
  • Neutral olja, efter behov
  • 1 röd paprika, skuren i bitar (1-2 cm)
  • 2 stjälkselleri, skurna i cm-stora skivor
  • 4 salladslökar, skurna i cm-stora bitar
  • 1 tsk Sichuan pepparkorn
  • 4 hela Tianjin-chiles eller chiles de árbol, krossade
  • 1 dl rostade jordnötter
  • 1/2 dl grovt hackade korianderblad med stjälkar
  • Vitt ris, till servering

Kryddprofil

  • Sichuanpeppar
  • Chili

Tillagning


Steg 1

Låt tofun rinna av, pressa ur vätska med hushållspapper eller en handduk, lägg upp på en tallrik och lägg något tungt föremål ovanpå och låt pressa i minst 10 minuter eller mera

Steg 2

Medan tofun pressas, förbered såsen: blanda sojasås, farinsocker, hoisin, risvin, vinäger, sesamolja, vitpeppar, vitlök, ingefära, 2 tsk majsstärkelse och ⅓ kopp vatten i en skål.

Steg 3

Efter att tofun har pressats,  skär upp den i ca 2-cm kuber. Överför tofu till en medelstor skål, krydda med salt och tillsät ¼ kopp majsstärkelse och blanda

Steg 4

Tillsätt neutral olja i en stor gjutjärnspanna och ställ på medelhög värme, tillsätt tillräckligt med olja för att täcka hela botten. Låt det bli riktigt varmt och tillsätt tofun. Stek sidan gyllenbrun och vänd och stek även andra sidor tills du har en knaprig och gyllenbrun yta. (kanske 3 minuter på varje sida). Ta ur tofun ur pannans och lägg på lite hushållspapper så eventuell olja får rinna av.

Steg 5

Stek den röda paprikan, sellerin och salladslöken tills paprikan mjuknar något, grönsakerna får gärna bibehålla lite tuggmotstånd ( cirka 4 minuter). Tillsätt Sichuan-pepparkorn och chili och koka samman tills de doftar några minuter. Tillsätt tofun och sås och rör om; se till att såsen puttrar och tjocknar några minuter. Avsluta med jordnötterna och koriandern, rör om och servera genast med ris.