fbpx

Kyckling ruby med makhani curry

Denna kyckling ruby, en annan signaturrätt från Dishooms, är allt: kryddig, söt, välsmakande och fullständigt beroendeframkallande. Den är relativt lätt att göra men mer komplex och tillfredsställande än alla standardrecept på indisk curry. Slutresultatet är en sofistikerad rätt som du normalt skulle serveras på en fantastisk restaurang.

Förberedelse: 15 min
Marinering: 6-10 timmar
Tillagningstid: 90 min
Mängd: 4 portioner

Ingredienser


  • 700 g skinnfria, benfria kycklinglår
  • 20 g osaltat smör, smält, pensling
  • 50ml vispgrädde

Till Marinad

  • 10 g hackad färsk ingefära
  • 20g hackad vitlök
  • 5 g fint havssalt
  • 1 tsk mild chilipulver
  • 1½ tsk malen spiskummin
  • ½ tsk garam masala
  • 2 tsk limejuice
  • 2 tsk vegetabilisk olja
  • 75 g grekisk yoghurt

Till Makhanicurryn

  • 35 g vitlök (7–8 klyftor)
  • 175 ml vegetabilisk olja
  • 20g färsk ingefära
  • 800 g hackade tomater (färska eller konserverade av god kvalitet)
  • 2 lagerblad
  • 6 gröna kardemummakapslar
  • 2 kanelstänger
  • 2 tsk fint havssalt
  • 1½ tsk mild chili
  • 30 g smör
  • 1 tsk garam masala
  • 20 g strösocker
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk bockhornsklöver
  • ½ tsk färsk hackad dill
  • 80ml vispgrädde

Topping

  • Ingefära skuren i fina stickor
  • Korianderblad, hackade
  • 1 msk granatäpplekärnor

Kryddprofil

  • Garam masala
  • Spiskummin
  • Chili
  • Kardemumma
  • Kanel
  • Bockhornsklöver
  • Ingefära
  • Vitlök

Tillagning


Steg 1 Marinera kycklingen

Mixa alla ingredienser till marinaden till en slät pasta i en skål. Skär kycklingen i 4 cm stora bitar och blanda med marinaden. Täck över och låt marinera i kylen i 6 till 24 timmar.

Steg 2-5: Makhanicurry

Steg 2

Skala och finhacka 15 g av vitlöken. Värm en stor kastrull över medelhög värme och tillsätt oljan. Häll i den hackade vitlöken och stek tills den är ljust gyllenbrun och lite knaprig – cirka sju till åtta minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

Steg 3

Riv resterande vitlök (5 g) och ingefära till en fin röra (eller mal i en mortel).

Steg 4

Sätt tillbaka kastrullen med oljan på medelhög värme och tillsätt lagerblad, kardemummakapslar och kanelstänger. Låt dem bryna någon minut, rör om regelbundet, sänk sedan värmen och tillsätt den malda vitlöken och ingefäran. Koka i fem minuter, låt få färg men inte brännas.

Steg 5

  1. Mixa de hackade tomaterna i en mixer till en fin konsistens.
  2. Tillsätt tomater, salt och chilipulver i pannan (från steg 4). Låt sjuda snabbt och koka tills det reducerats till hälften, rör om regelbundet så att det inte fastnar – det bör ta cirka 30 minuter.
  3. Tillsätt smöret och låt sjuda i ytterligare fem minuter.
  4. Tillsätt garam masala, socker, honung, spiskummin, den stekta vitlöken, bockhornsklöver, dill och koka i ytterligare 15 minuter.
  5. Tillsätt grädden och låt sjuda försiktigt i fem minuter. Såsen är nu klar att användas.

Steg 6

Värm en grillpanna på hög värme eller hellre starta grillen. Lägg den marinerade kycklingen på ett fat och pensla med det smälta smöret och grilla i åtta till 10 minuter helst på grillen alternativt i grillpanna, tills den är genomstekt och fint förkolnad.

Steg 7

Blanda samman makhanisåsen, grädden och den grillade kyckling i en stor kastrull och låt sjuda mycket försiktigt i 10 minuter på medelhög värme. Servera curryn garnerad med ingefära tändstickor, hackad koriander och granatäpplekärnor, tillsammans med en skål med ångat ris vid sidan av.