fbpx

Lax- Zaatar

Det här enkla laxreceptet med smakfull zaatar och vitlök kan verkligen rekommenderas.

Lax och grönsaker på en ugnsplåt låter inte så komplicerat, men det är det enkla samt mellanösterns smaker som tar laxen till en ny nivå. Det är den naturliga Zaatar kryddan – en aromatisk kryddblandning med jordnära djup och subtila citrusundertoner som skapar denna rätt. Blandning innehåller timjan, rostade sesamfrön och sumak och passar perfekt till laxen.

I detta recept används babypotatis, tomater och broccoliknyten. Men du kan lika gärna prova en medelhavssallad eller ris som tillbehör; tillsammans med lite hummus eller Baba Ganoush (auberginröra).

Tillagningstid: 30 min

Ingredienser


  • 12 småpotatisar (alternativt skuren potatis i mindre bitar)
  • 5 dl körsbärstomater, halverade
  • 200 g broccolibuketter
  • 3 msk färsk hackad vitlök (5 klyftor)
  • Extra Virgin Olivolja
  • Salt och peppar
  • 2 tsk Za’atar krydda
  • 1 tsk koriander, stött i mortel
  • 500 g laxfilé, utan skinn
  • 1 citron, saft

Kryddprofil

  • Salt
  • Svartpeppar
  • Za’atar krydda
  • Koriander

Tillagning


Steg 1

Värm ugnen till 200 grader C.

Steg 2

Tillsätt småpotatisen, skurna tomater och broccolibuketter i en stor skål. Häll 2 msk extra virgin olivolja och blanda. Tillsätt sedan lite salt och peppar, 1 msk finhackad vitlök, 1 tsk za’atar krydda, 1/2 tsk koriander. Blanda så att kryddorna fördelas över grönsakerna. Överför allt till en stor bakplåt med kant.

Steg 3

Klappa laxen torr. Krydda med salt och peppar. Ringla bara lite extra jungfruolja. Fördela resten av vitlöken jämnt ovanpå. Strö över resterande za’atar och koriander. Skär laxen i 4 lika stora bitar, ta ut bakplåten och lägg på laxen ovanpå grönsakerna. Tillsätt ytterligare en generös klick extra virgin olivolja över laxen och grönsakerna, om det behövs.

Steg 4

Grädda i uppvärmd ugn ytterligare 10-15 minuter pressa därefter citronsaft på laxen. Strö mer za’atar över och njut eventuellt med en liten favoritsallad bredvid