Machboos Rubyan (räkor & ris)
En fantastisk god rätt som heter Machboos Rubyan, en total hit i länderna kring Persiska viken, ursprungligen från Bahrain. Det är en klassisk arabisk risrätt full av smaker! Den tillagas med en blandning av kryddor, ris och räkor (som kallas rubyan). Det är verkligen ett måste-testa om du gillar läckra risrätter och vill utforska det fantastiska arabiska köket.
Förberedelse: 25 min
Tillagningstid: 2 tim
Mängd: 6 personer
Ingredienser
- 400g basmatiris, blötlagt i mycket vatten i 2 timmar
- 1 kg oskalade tigerräkor
- 1 tsk garam masala
- ¾ tsk gurkmeja
- 6 vitlöksklyftor, skalade och krossade
- 75 ml olivolja
- Salt och svartpeppar
- 3 lökar, skalade
- 1 skuren i 4 klyftor
- 1 fint hackad
- 1 tunt skivad
- 2 citroner,
- 1 halverad
- 1 pressad för att få 1 msk
- 1 helt vitlökhuvud, halverad på bredden
- 800 ml kycklingfond
- 2 kanelstänger
- 1 grön paprika, urkärnad och skuren i 2 cm bitar
- 8 kardemummakapslar, grovt krossade i en mortel
- 2 cm bit färsk ingefära, skalad och finhackad
- 1 grön chili, urkärnad och finhackad
- 2 tsk mald koriander
- 2 tsk mald spiskummin
- 1 nypa mald kryddnejlika
- 3 plommontomater, grovt rivna och kasserade skal (270 g nettovikt)
- 40g färsk koriander, grovt hackad
- 35 g osaltat smör, skuren i 1 cm tärningar
- 1½ msk färska dillblad, grovt hackade
- ¼ tsk chiliflakes
Kryddprofil
- Garam masala
- Gurkmeja
- Vitlök
- Salt
- Svartpeppar
- Kanelstänger
- Kardemummakapslar
- Ingefära
- Koriander
- Spiskummin
- Kryddnejlika
- Chiliflakes
Tillagning
Steg 1
Skölj riset några gånger i vatten och blötlägg därefter i vatten (1 timme eller mer). Häll av vattnet då du ska använda det i steg 4.
Skala räkorna, spara huvuden och skal. Blanda de skalade räkorna med 1 tsk garam masala, 0,5 tsk gurkmeja, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk olivolja, 0,5 tsk salt och 0,5 tsk mald svartpeppar, förvara sedan i kylen.
Steg 2
Lägg lökklyftorna i en stor kastrull med lock tillsammans med räk-renset, citronhalvor, vitlökshuvudet skuret i mitten, kycklingfond, en kanelstång och 1 tsk salt. Koka upp på medelhög värme, sänk sedan värmen till medel-låg, täck kastrullen och låt sjuda i 25 minuter. Sila av och kasta de fasta resterna. Koka ihop fonden till ca 650 ml och håll varmt
Steg 3
Tillsätt två matskedar olja i en stor kastrull med lock och ställ på medelvärme. Tillsätt den hackade löken, grön paprika, kardemumma och 1 kanelstång och stek i cirka åtta minuter, rör om då och då, tills löken är mjuk och är lätt brynt. Tillsätt resterande pressad vitlök, ingefära och grön chili och stek ytterligare någon minut. Tillsätt kryddorna, den återstående halva teskeden gurkmeja, tomater, 35 g koriander och två matskedar av räkfonden och koka, rör om då och då, tills blandningen har tjocknat – cirka sju minuter.
Steg 4
Rör ner riset i kastrullen med kryddblandningen och blanda väl, tillsätt sedan räkfonden som du kokade i steg 2, ca 2 tsk salt och en ordentlig malning av svartpeppar. Koka upp, täck kastrullen ordentligt först med folie och sedan med locket, sänk värmen till låg och koka i 15 minuter. Stäng av värmen, håll locket på och låt vila i 15 minuter. Öppna upp och fördelat 20 g smör i klickar, täck igen och låt stå i ytterligare 10 minuter tills smöret har smält genom det fluffiga riset.
Steg 5
Värm under tiden en matsked olja och resterande 15 g smör i en stor stekpanna på medelhög låga. Tillsätt den skivade löken och bryn under omrörning, tills den är mjuk och djupt brun – cirka 12 minuter. Flytta löken till en skål och sätt tillbaka pannan på hög värme och tillsätt den återstående oljan. Stek de marinerade räkorna i två omgångar tills de fått färg och är genomstekta – cirka tre minuter per omgång. Lägg över räkorna i en skål och blanda med dill, chili, citronsaft och resterande koriander.
Steg 6
Fördela riset på ett stort fat, toppa med den brynta löken och sedan räkorna och servera varmt gärna tillsammans med grekisk yoghurt och lite grön hackad chili.