Tepsi Baytinijan
I Irak är Tepsi Baytinijan en mycket känd maträtt. Det här receptet kommer från en irakisk blogg på nätet och är helt utsökt och lätt att tillaga.” Kryddad med värmen från Paprika och Garam Masala bestående av Kardemmuma, Kanel, Svartpeppar, Nigella, Kryddnejlika och Muskot. Denna rätt blir mycket god även med lammfärs och rekommenderas som alternativ.
Tillagningstid: 1 tim 30 min
Mängd: 4-6 personer
Ingredienser
- 2 stora auberginer
- 2 stora tomater
- 3 medelstora potatisar
- 1stor lök
- 3 pressade vitlöksklyftor
- 1 dl majsolja
- 600 g nötfärs / (alternativt lammfärs)
- 2 tsk Garam masala
- 1 tsk paprika
- 3 pressade vitlöksklyftor
- 6 msk tomatpuré
- 5 dl vatten
- 0,5 tsk Garam masala
- peppar
- salt
Kryddprofil
- Garam masala
- Paprika
- Vitlöksklyftor
- Peppar
- Salt
Tillagning
Steg 1
Skala auberginen och ta bort stjälkar. Skär auberginen i runda skivor ca 2 cm tjocka. Skala och skiva potatisen i 1-2 cm tjocka skivor, lägg åt sidan. Skiva löken på samma sätt. Skala och pressa vitlöken. Skiva tomaterna.
Steg2
Hetta upp olja i en non-stick panna och stek aubergineskivorna i omgångar tills varje bit är ljust gyllenbrun. Stek potatisen lätt på samma sätt (behöver inte stekas igenom) – ställ åt sidan. Fräs löken i samma panna. Tillsätt olja efter behov vid stekning.
Steg3
Blanda nötfärsen, hälften av den pressade vitlöken, garam masal, paprika pulver samt salt och peppar efter smak. Gör små köttbullar.
Steg4
Blanda cirka 5 dl vatten med 6 msk tomatpuré, andra häften av den pressade vitlöken, salt (cirka 2,5 tsk) och peppar och ställ åt sidan.
Steg 5
Fördela aubergineskivorna i en ugnsform så att de överlappar lite (gör ett 2:a lager om det behövs.) Ovanpå auberginen fördelas potatisskivorna, löken och sedan tomatskivorna på toppen. Fördela köttbullarna mellan tomatskivorna på toppen. Häll tomatpuréblandningen ovanpå allt detta. Grädda i en förvärmd ugn på 170 grader C, i 45-60 minuter.
Steg 6 Serveras med Basmatiris eller någon annan sorts ris