Zigni- Etiopisk gryta
Zigni är en av de godaste grytor du kan göra, dessutom enkelt gjord på få ingredienser. Hemligheten ligger i kryddblandningen berbere som är ett måste i etiopisk och eritreansk matlagning. Lite kardemumma och koriander förhöjer ytterligare. Grytan får även en delikat smak av löken som tillagas med omsorg långsamt och karamelliserar. Sötman från löken och hettan från berberekryddan passar bra tillsammans. Zigni blir bara godare ju längre den får puttra. I det här receptet används lamm men du kan lika gärna göra grytan på nötkött
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 1 timme
Koktid: 2 timmar
Mängd: 6-8 portioner
Ingredienser
- 1 kg lamm utan ben
- 5 st stora gul lök
- 4 Vitlöksklyftor
- 1 msk ingefära färsk
- 400 g passerade tomater/krossade
- 2 msk tomatpuré
- 5 msk olja och smör ( ursprungsrecept tillagas med
- 4 msk Berbere
- 0,5 tsk kardemumma mald (mortlad)
- 1 tsk koriander mald (mortlad)
- 1 oxbuljongtärning
- 5 dl vatten
- salt och peppar
Kryddprofil
- Berbere
- Kardemumma
- Koriander
- Salt
- Svartpeppar
Tillagning
Steg 1
Finhacka löken och riv vitlök och ingefära. Lägg i löken i en torr kastrull och stek löken långsamt på medelvärme tills all vätska försvinner från löken. Rör om då och då för att vatten ska ånga bort.
Steg 2
Tillsätt smör/olja. Stek löken långsamt för att bli lätt karamelliserad, tar ca 20-25 minuter och Rör om med jämna mellanrum och försök att inte bränna löken. Tillsätt berberekryddmix, vitlöken och ingefära och fortsätt att steka långsamt i ytterligare ca 25 min, detta moment är viktigt för att utveckla smakerna av lök och berbere tillsammans ordentligt.
Steg 3
Stycka upp köttet i lämplig storlek, ca 2-3 cm. Lägg i tomatpuré, mald kardemumma, mald koriander och rör runt en stund. Tillsätt passerade tomater och koka upp. Lägg i köttet och vatten. Blanda allt ordentligt och låt små puttra minst 90 minuter. Grytan ska vara tjock och mustig vid servering. Smaka eventuellt av med salt, peppar och berbere. Servera med önskat tillbehör, passar perfekt till ris och tunn-/naan-/pita-bröd.