Moussaka
Här gör vi en riktig moussaka och var inte rädd för arbetet. Det är inte fråga om svåra arbetsmoment, bara lite fler i antal. Medelhavets örter och härlig aubergine tillsammans med kött/tomatsås samt fårost är en klassiker du måste prova. Receptet är lite större med tanke på att det går bra att frysa in rester, annars halverar du bara. Det går även bra att frysa in moussakan innan den gräddas i ugn och då bara tina upp i rumstemperatur och grädda normalt då du ska bjuda.
Förberedelse: 10 min
Tillagningstid: 1 timmar
Totaltid: 2 timmar
Mängd: 8 personer
Ingredienser
- 2 stora eller 4 mindre auberginer totalt ca: 1 kg
- 2,5 dl olivolja
- 1 stor lök
- 3 msk grovt hackad persilja
- 2 vitlökar, fint hackad
- 850 gr köttfärs (nöt-griskött)
- 1 st kanelstång
- 1 tsk kryddpeppar
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk timjan
- 1 tsk rosmarin
- 1 lagerblad
- Salt och peppar
- 2 dl vitt eller rött vin
- 3 msk tomatpasta
- 500g passerade tomater
- 500g potatis, skalade
Bechamelsås
- 120g smör
- 125g vetemjöl
- 1 liter mjölk
- riven muskotnöt
- salt och peppar
- 2 dl smulad fetaost 2 ägg
Kryddprofil
- Kanel
- Kryddpeppar
- Oregano
- Timjan
- Rosmarin
- Lagerblad
- Svartpeppar
Tillagning
Steg 1
Skär auberginen på längden i ca 2 cm tjocka skivor. Strö över generöst med salt och låt aubergine vila i 30 min tills du ser vätskedroppar bildas. Torka torrt med hushållspapper och krama försiktigt för att få ut det mesta av vätskan.
Denna process kan du hoppa över om du har ont om tid, dock kan auberginesafterna ibland ha en viss bittersmakande vätska som man vill ta bort.
Steg 2
Rosta auberginerna i en förvärmd ugn vid 180 ° C. Lägg aubergine på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Stryk över lite olivolja på båda sidorna med händerna. Rosta, på nedre delen av ugnen, tills de är gyllenbruna, cirka 30 till 40 minuter. Vänd efter halva tiden för att rosta båda sidor.
Steg 3
Värm 3 msk olja i en stekpanna. Tillsätt löken och stek tills mjukt och lätt gyllene. Tillsätt vitlök och stek i ytterligare någon minut och tillsätt sedan köttfärsen. Stek på medelhög värme tills all vätska kokat bort och färsen börjar bli lite brunt, rör om under tiden. Tillsätt alla örtkryddorna, lagerblad, kanelstång, kryddpeppar och persiljan.
Tillsätt vinet och rör om ordentligt för att lösgöra allt som fastnat i stekpannan. Låt vinet koka in och reducera det mesta, tillsätt sedan tomatpasta och de passerade tomaterna och låt det sjuda i ca 30 minuter, utan lock, rör om då och då. Smaka av med salt och svartpeppar. Tag bort kanelstång och lagerblad.
Steg 4
Skala och skiva potatisen på längden i 1 cm tjocka skivor. Värm 4 eller 5 msk olivolja i en stor non-stick-kastrull och stek potatisarna i omgångar över medium värme på båda sidor och nästan genomstekta. Salta lite och lägg på tallrik.
Steg 5
Gör béchamelsås. Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet och koka försiktigt några minuter, rör om hela tiden. Medan du fortsätter att vispa tillsätter du den varma mjölken under omrörning.
När såsen är slät och inte för fast, tillsätt salt, peppar och riv i lite muskotnöt. Värm försiktigt utan att bränna i botten ca fem minuter under omrörning. Det ska vara ganska tjockt men fortfarande så den går att hälla. Rör ned 2 dl smulad fetaost i såsen och äggen.
Steg 6
Placera hälften av auberginskivorna i botten av en ugnsform. Lägg sedan på all potatis i ett lager. Tillsätt halva satsen av köttsåsen, pressa ner den, sedan resterande auberginen i ett lager, pressa ihop lite och fördela kvarvarande köttsås. Tryck ner den, du ska fortfarande ha utrymme kvar av ugnsformen för bechamelsåsen.
Steg 7
Häll på béchamelsåsen i ugnsformen och grädda i 30 minuter tills ytan är gyllene. Låt den svalna minst 30 min innan servering så blir den fastare