Den kompletta guiden till alla kryddor
Kryddor har varit en central del av matkulturen i århundraden, och lagt till djup, smak och hälsofördelar till rätter från hela världen. Från värmen från kanel till den eldiga kicken av Cayenne, varje krydda har en unik historia, ursprung och roll i kulinariska traditioner. Denna omfattande guide är en bra resurs för alla som är nyfikna på världen av kryddor. Vi har sammanställt en lista som täcker flertalet av de kryddor vi erbjuder, allt från det välbekanta, som svartpeppar, till det mer ovanliga, som bockhornsklöver. Du finner smakprofil, traditionella rätter, ursprungsland och hälsofördelar för varje krydda.
Anis
- Vetenskapligt namn: Pimpinella anisum
- Smakprofil: Söt, lakritsliknande
- Kök som används i: Medelhavet, Mellanöstern, Europeiskt
- Ursprungsland: Egypten, Medelhavet
- Hälsofördelar: Lugnar matsmältningen, minskar uppblåsthet
Basilika
- Vetenskapligt namn: Ocimum basilicum
- Smakprofil: Söt, lätt pepprig
- Kök som används i: italienskt, thailändskt, medelhavsinspirerat
- Ursprungsland: Indien, Medelhavet
- Hälsofördelar: Antioxidant, minskar inflammation
Lagerblad
- Vetenskapligt namn: Laurus nobilis
- Smakprofil: Jordnära, växtbaserade
- Kök som används i: Medelhavet, Franska
- Ursprungsland: Medelhavet
- Hälsofördelar: Stödjer matsmältningen, antiinflammatorisk
Nigella
- Vetenskapligt namn: Nigella sativa
- Smakprofil: Jordnära, varm, lätt bitter
- Kök som används i: Indiskt, Mellanöstern
- Ursprungsland: Mellanöstern, Centralasien
- Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, antioxidant
Svart senap
- Vetenskapligt namn: Brassica nigra
- Smakprofil: Kryddig, stickande
- Kök som används i: indiskt, europeiskt
- Ursprungsland: Indien, Medelhavet
- Hälsofördelar: Antiinflammatorisk, rik på omega-3
Svartpeppar
- Vetenskapligt namn: Piper nigrum
- Smakprofil: Skarp, kryddig, stickande
- Kök som används i: Global
- Ursprungsland: Indien
- Hälsofördelar: Förbättrar matsmältningen, rik på antioxidanter
- Svartpeppar på Wikipedia
- Vår artikel: Svartpeppar: Den ultimata guiden till världens mest populära krydda
Brun senap
- Vetenskapligt namn: Brassica juncea
- Smakprofil: Kryddig, stickande
- Kök som används i: indiskt, europeiskt
- Ursprungsland: Centralasien
- Hälsofördelar: Antiinflammatorisk, främjar matsmältningen
Kummin
- Vetenskapligt namn: Carum carvi
- Smakprofil: Jordaktig, något söt
- Kök som används i: Europeiskt, Mellanöstern
- Ursprungsland: Europa, Asien
- Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, minskar uppblåsthet
Kardemumma
- Vetenskapligt namn: Elettaria cardamomum
- Smakprofil: Söt, blommig, citrusaktig
- Kök som används i: Indiskt, Mellanöstern, Skandinaviskt
- Ursprungsland: Indien
- Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, antioxidant, förbättrar cirkulationen
Kassia
- Vetenskapligt namn: Cinnamomum cassia
- Smakprofil: Varm, söt, kryddig
- Kök som används i: Asiatiskt, Mellanöstern, Europeiskt
- Ursprungsland: Sydostasien
- Hälsofördelar: Sänker blodsockret, antiinflammatorisk
Cayennepeppar
- Vetenskapligt namn: Capsicum annuum
- Smakprofil: Varm, stickande
- Kök som används i: Mexikanskt, Sydamerikanskt
- Ursprungsland: Central- och Sydamerika
- Hälsofördelar: Ökar ämnesomsättningen, minskar smärta
Körvel
- Vetenskapligt namn: Anthriscus cerefolium
- Smakprofil: Mild, något anisliknande
- Kök som används i: franska, europeiska
- Ursprungsland: Europa
- Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, stöder andningshälsa
Chilipeppar
- Vetenskapligt namn: Capsicum art
- Smakprofil: Kryddig, lätt rökig
- Kök som används i: mexikanskt, indiskt, sydostasiatiskt
- Ursprungsland: Amerika
- Hälsofördelar: Ökar ämnesomsättningen, rik på vitaminer
Koriander
- Vetenskapligt namn: Coriandrum sativum
- Smakprofil: Citrusaktig, frisk, lätt bitter
- Kök som används i: Mexikanskt, Indiskt, Mellanöstern
- Ursprungsland: Medelhavet
- Hälsofördelar: Stödjer matsmältningen, rik på antioxidanter
Kanel
- Vetenskapligt namn: Cinnamomum verum
- Smakprofil: Söt, träig, kryddig
- Kök som används i: Mellanöstern, Asiatiskt
- Ursprungsland: Sri Lanka, Indien
- Hälsofördelar: Antioxidant, sänker blodsockret
Kryddnejlika
- Vetenskapligt namn: Syzygium aromaticum
- Smakprofil: Stark, stickande
- Kök som används i: Global
- Ursprungsland: Indonesien
- Hälsofördelar: Antiinflammatorisk, förbättrar matsmältningen
Spiskummin
- Vetenskapligt namn: Cuminum cyminum
- Smakprofil: Jordnära, varm, kryddig
- Kök som används i: Indiskt, Mexikanskt, Mellanöstern
- Ursprungsland: Egypten, Mellanöstern
- Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, förbättrar immuniteten
Curry (kryddblandning)
- Smakprofil: Kryddig, jordnära, varm
- Kök som används i: indiskt, sydostasiatiskt
- Ursprungsland: Indien
- Hälsofördelar: Antiinflammatorisk, antioxidant
Fänkål
- Vetenskapligt namn: Foeniculum vulgare
- Smakprofil: Söt, lakritsliknande
- Kök som används i: indiskt, medelhavsmat
- Ursprungsland: Medelhavet
- Hälsofördelar: Förbättrar matsmältningen, antioxidant
Bockhornsklöver
- Vetenskapligt namn: Trigonella foenum-graecum
- Smakprofil: bitter, nötig
- Kök som används i: indiskt, medelhavsmat
- Ursprungsland: Indien, Nordafrika
- Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, sänker blodsockret
Ingefära
- Vetenskapligt namn: Zingiber officinale
- Smakprofil: Kryddig, skarp, varm
- Kök som används i: Global
- Ursprungsland: Sydostasien
- Hälsofördelar: Antiinflammatorisk, stärker immuniteten
Lavendel
- Vetenskapligt namn: Lavandula
- Smakprofil: Blommig, något söt
- Kök som används i: Medelhavet, Franska
- Ursprungsland: Medelhavet
- Hälsofördelar: Lugnande, minskar ångest
Citronmeliss
- Vetenskapligt namn: Melissa officinalis
- Smakprofil: Citrusliknande, något söt
- Kök som används i: Europeiskt, örtteer
- Ursprungsland: Medelhavet
- Hälsofördelar: Minskar stress, underlättar sömnen
Citrongräs
- Vetenskapligt namn: Cymbopogon
- Smakprofil: Citrus, örtartad
- Kök som används i: sydostasiatiskt, indiskt
- Ursprungsland: Sydostasien
- Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, antioxidant
Mace
- Vetenskapligt namn: Myristica fragrans
- Smakprofil: Varm, muskotliknande
- Kök som används i: europeiskt, indiskt
- Ursprungsland: Sydostasien, Indonesien
- Hälsofördelar: Antioxidant, antiinflammatorisk
Mejram
- Vetenskapligt namn: Origanum majorana
- Smakprofil: Söt, något bitter
- Kök som används i: Medelhavet, Europeiskt
- Ursprungsland: Medelhavet
- Hälsofördelar: Stödjer andningshälsa, antioxidant
Muskot
- Vetenskapligt namn: Myristica fragrans
- Smakprofil: Varm, nötig, söt
- Kök som används i: europeiskt, indiskt, karibiskt
- Ursprungsland: Sydostasien
- Hälsofördelar: Förbättrar matsmältningen, antioxidant
Oregano
- Vetenskapligt namn: Origanum vulgare
- Smakprofil: Jordaktig, lätt bitter
- Kök som används i: Medelhavet, Mexikanskt
- Ursprungsland: Medelhavet
- Hälsofördelar: Antioxidant, antiinflammatorisk
Paprika
- Vetenskapligt namn: Capsicum annuum
- Smakprofil: Söt, milt kryddig, rökig
- Kök som används i: ungerska, spanska, mexikanska
- Ursprungsland: Centralamerika, Spanien
- Hälsofördelar: Rik på vitaminer, främjar ögonhälsa
Pepparmynta
- Vetenskapligt namn: Mentha × piperita
- Smakprofil: Sval, mintig
- Kök som används i: Mellanöstern, Europeiskt, Amerikanskt
- Ursprungsland: Europa, Mellanöstern
- Hälsofördelar: Lugnar matsmältningen, lindrar huvudvärk
Vallmofrö
- Vetenskapligt namn: Papaver somniferum
- Smakprofil: Nötaktig, lätt söt
- Kök som används i: Europeiskt, Mellanöstern
- Ursprungsland: Medelhavet, Asien
- Hälsofördelar: Stödjer matsmältningen, rik på antioxidanter
Rosmarin
- Vetenskapligt namn: Salvia rosmarinus
- Smakprofil: Piney, något bitter
- Kök som används i: Medelhavet, Europeiskt
- Ursprungsland: Medelhavet
- Hälsofördelar: Antioxidant, förbättrar minnet
Saffran
- Vetenskapligt namn: Crocus sativus
- Smakprofil: Blommig, något söt
- Kök som används i: Medelhavet, Indiskt, Persiskt
- Ursprungsland: Grekland, Iran
- Hälsofördelar: Förbättrar humöret, rikt på antioxidanter
Salvia
- Vetenskapligt namn: Salvia officinalis
- Smakprofil: Jordig, lätt pepprig
- Kök som används i: Medelhavet, Amerikanskt
- Ursprungsland: Medelhavet
- Hälsofördelar: Minskar inflammation, ökar minnet
Sesam
- Vetenskapligt namn: Sesamum indicum
- Smakprofil: Nötaktig, lätt söt
- Kök som används i: Mellanöstern, Asiatiskt
- Ursprungsland: Afrika, Indien
- Hälsofördelar: Rik på hälsosamma fetter, stödjer hjärthälsa
Stjärnanis
- Vetenskapligt namn: Illicium verum
- Smakprofil: Söt, lakritsliknande, varm
- Kök som används i: kinesiskt, vietnamesiskt, indiskt
- Ursprungsland: Kina
- Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, har antivirala egenskaper
Dragon
- Vetenskapligt namn: Artemisia dracunculus
- Smakprofil: Anisliknande, något bitter
- Kök som används i: franska, ryska, medelhavsinspirerade
- Ursprungsland: Europa, Nordamerika
- Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, förbättrar sömnen
Timjan
- Vetenskapligt namn: Thymus vulgaris
- Smakprofil: Jordaktig, något mintig, pepprig
- Kök som används i: Medelhavet, Europeiskt
- Ursprungsland: Medelhavet
- Hälsofördelar: Antioxidant, stödjer andningshälsan
Gurkmeja
- Vetenskapligt namn: Curcuma longa
- Smakprofil: Jordaktig, lätt bitter, pepprig
- Kök som används i: Indiskt, Mellanöstern
- Ursprungsland: Indien
- Hälsofördelar: Antiinflammatorisk, antioxidant
Vit senap
- Vetenskapligt namn: Sinapis alba
- Smakprofil: Milt kryddig, lätt bitter
- Kök som används i: indiskt, medelhavsinspirerat, europeiskt
- Ursprungsland: Medelhavet
- Hälsofördelar: Stödjer matsmältningen, antiinflammatorisk