fbpx

Kryddor har varit en central del av matkulturen i århundraden, och lagt till djup, smak och hälsofördelar till rätter från hela världen. Från värmen från kanel till den eldiga kicken av Cayenne, varje krydda har en unik historia, ursprung och roll i kulinariska traditioner. Denna omfattande guide är en bra resurs för alla som är nyfikna på världen av kryddor. Vi har sammanställt en lista som täcker flertalet av de kryddor vi erbjuder, allt från det välbekanta, som svartpeppar, till det mer ovanliga, som bockhornsklöver. Du finner smakprofil, traditionella rätter, ursprungsland och hälsofördelar för varje krydda.

Anis

  • Vetenskapligt namn: Pimpinella anisum
  • Smakprofil: Söt, lakritsliknande
  • Kök som används i: Medelhavet, Mellanöstern, Europeiskt
  • Ursprungsland: Egypten, Medelhavet
  • Hälsofördelar: Lugnar matsmältningen, minskar uppblåsthet

Basilika

  • Vetenskapligt namn: Ocimum basilicum
  • Smakprofil: Söt, lätt pepprig
  • Kök som används i: italienskt, thailändskt, medelhavsinspirerat
  • Ursprungsland: Indien, Medelhavet
  • Hälsofördelar: Antioxidant, minskar inflammation

Lagerblad

  • Vetenskapligt namn: Laurus nobilis
  • Smakprofil: Jordnära, växtbaserade
  • Kök som används i: Medelhavet, Franska
  • Ursprungsland: Medelhavet
  • Hälsofördelar: Stödjer matsmältningen, antiinflammatorisk

Nigella

  • Vetenskapligt namn: Nigella sativa
  • Smakprofil: Jordnära, varm, lätt bitter
  • Kök som används i: Indiskt, Mellanöstern
  • Ursprungsland: Mellanöstern, Centralasien
  • Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, antioxidant

Svart senap

  • Vetenskapligt namn: Brassica nigra
  • Smakprofil: Kryddig, stickande
  • Kök som används i: indiskt, europeiskt
  • Ursprungsland: Indien, Medelhavet
  • Hälsofördelar: Antiinflammatorisk, rik på omega-3

Svartpeppar

  • Vetenskapligt namn: Piper nigrum
  • Smakprofil: Skarp, kryddig, stickande
  • Kök som används i: Global
  • Ursprungsland: Indien
  • Hälsofördelar: Förbättrar matsmältningen, rik på antioxidanter
  • Svartpeppar på Wikipedia
  • Vår artikel: Svartpeppar: Den ultimata guiden till världens mest populära krydda

Brun senap

  • Vetenskapligt namn: Brassica juncea
  • Smakprofil: Kryddig, stickande
  • Kök som används i: indiskt, europeiskt
  • Ursprungsland: Centralasien
  • Hälsofördelar: Antiinflammatorisk, främjar matsmältningen

Kummin

  • Vetenskapligt namn: Carum carvi
  • Smakprofil: Jordaktig, något söt
  • Kök som används i: Europeiskt, Mellanöstern
  • Ursprungsland: Europa, Asien
  • Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, minskar uppblåsthet

Kardemumma

  • Vetenskapligt namn: Elettaria cardamomum
  • Smakprofil: Söt, blommig, citrusaktig
  • Kök som används i: Indiskt, Mellanöstern, Skandinaviskt
  • Ursprungsland: Indien
  • Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, antioxidant, förbättrar cirkulationen

Kassia

  • Vetenskapligt namn: Cinnamomum cassia
  • Smakprofil: Varm, söt, kryddig
  • Kök som används i: Asiatiskt, Mellanöstern, Europeiskt
  • Ursprungsland: Sydostasien
  • Hälsofördelar: Sänker blodsockret, antiinflammatorisk

Cayennepeppar

  • Vetenskapligt namn: Capsicum annuum
  • Smakprofil: Varm, stickande
  • Kök som används i: Mexikanskt, Sydamerikanskt
  • Ursprungsland: Central- och Sydamerika
  • Hälsofördelar: Ökar ämnesomsättningen, minskar smärta

Körvel

  • Vetenskapligt namn: Anthriscus cerefolium
  • Smakprofil: Mild, något anisliknande
  • Kök som används i: franska, europeiska
  • Ursprungsland: Europa
  • Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, stöder andningshälsa

Chilipeppar

  • Vetenskapligt namn: Capsicum art
  • Smakprofil: Kryddig, lätt rökig
  • Kök som används i: mexikanskt, indiskt, sydostasiatiskt
  • Ursprungsland: Amerika
  • Hälsofördelar: Ökar ämnesomsättningen, rik på vitaminer

Koriander

  • Vetenskapligt namn: Coriandrum sativum
  • Smakprofil: Citrusaktig, frisk, lätt bitter
  • Kök som används i: Mexikanskt, Indiskt, Mellanöstern
  • Ursprungsland: Medelhavet
  • Hälsofördelar: Stödjer matsmältningen, rik på antioxidanter

Kanel

  • Vetenskapligt namn: Cinnamomum verum
  • Smakprofil: Söt, träig, kryddig
  • Kök som används i: Mellanöstern, Asiatiskt
  • Ursprungsland: Sri Lanka, Indien
  • Hälsofördelar: Antioxidant, sänker blodsockret

Kryddnejlika

  • Vetenskapligt namn: Syzygium aromaticum
  • Smakprofil: Stark, stickande
  • Kök som används i: Global
  • Ursprungsland: Indonesien
  • Hälsofördelar: Antiinflammatorisk, förbättrar matsmältningen

Spiskummin

  • Vetenskapligt namn: Cuminum cyminum
  • Smakprofil: Jordnära, varm, kryddig
  • Kök som används i: Indiskt, Mexikanskt, Mellanöstern
  • Ursprungsland: Egypten, Mellanöstern
  • Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, förbättrar immuniteten

Curry (kryddblandning)

  • Smakprofil: Kryddig, jordnära, varm
  • Kök som används i: indiskt, sydostasiatiskt
  • Ursprungsland: Indien
  • Hälsofördelar: Antiinflammatorisk, antioxidant

Fänkål

  • Vetenskapligt namn: Foeniculum vulgare
  • Smakprofil: Söt, lakritsliknande
  • Kök som används i: indiskt, medelhavsmat
  • Ursprungsland: Medelhavet
  • Hälsofördelar: Förbättrar matsmältningen, antioxidant

Bockhornsklöver

  • Vetenskapligt namn: Trigonella foenum-graecum
  • Smakprofil: bitter, nötig
  • Kök som används i: indiskt, medelhavsmat
  • Ursprungsland: Indien, Nordafrika
  • Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, sänker blodsockret

Ingefära

  • Vetenskapligt namn: Zingiber officinale
  • Smakprofil: Kryddig, skarp, varm
  • Kök som används i: Global
  • Ursprungsland: Sydostasien
  • Hälsofördelar: Antiinflammatorisk, stärker immuniteten

Lavendel

  • Vetenskapligt namn: Lavandula
  • Smakprofil: Blommig, något söt
  • Kök som används i: Medelhavet, Franska
  • Ursprungsland: Medelhavet
  • Hälsofördelar: Lugnande, minskar ångest

Citronmeliss

  • Vetenskapligt namn: Melissa officinalis
  • Smakprofil: Citrusliknande, något söt
  • Kök som används i: Europeiskt, örtteer
  • Ursprungsland: Medelhavet
  • Hälsofördelar: Minskar stress, underlättar sömnen

Citrongräs

  • Vetenskapligt namn: Cymbopogon
  • Smakprofil: Citrus, örtartad
  • Kök som används i: sydostasiatiskt, indiskt
  • Ursprungsland: Sydostasien
  • Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, antioxidant

Mace

  • Vetenskapligt namn: Myristica fragrans
  • Smakprofil: Varm, muskotliknande
  • Kök som används i: europeiskt, indiskt
  • Ursprungsland: Sydostasien, Indonesien
  • Hälsofördelar: Antioxidant, antiinflammatorisk

Mejram

  • Vetenskapligt namn: Origanum majorana
  • Smakprofil: Söt, något bitter
  • Kök som används i: Medelhavet, Europeiskt
  • Ursprungsland: Medelhavet
  • Hälsofördelar: Stödjer andningshälsa, antioxidant

Muskot

  • Vetenskapligt namn: Myristica fragrans
  • Smakprofil: Varm, nötig, söt
  • Kök som används i: europeiskt, indiskt, karibiskt
  • Ursprungsland: Sydostasien
  • Hälsofördelar: Förbättrar matsmältningen, antioxidant

Oregano

  • Vetenskapligt namn: Origanum vulgare
  • Smakprofil: Jordaktig, lätt bitter
  • Kök som används i: Medelhavet, Mexikanskt
  • Ursprungsland: Medelhavet
  • Hälsofördelar: Antioxidant, antiinflammatorisk

Paprika

  • Vetenskapligt namn: Capsicum annuum
  • Smakprofil: Söt, milt kryddig, rökig
  • Kök som används i: ungerska, spanska, mexikanska
  • Ursprungsland: Centralamerika, Spanien
  • Hälsofördelar: Rik på vitaminer, främjar ögonhälsa

Pepparmynta

  • Vetenskapligt namn: Mentha × piperita
  • Smakprofil: Sval, mintig
  • Kök som används i: Mellanöstern, Europeiskt, Amerikanskt
  • Ursprungsland: Europa, Mellanöstern
  • Hälsofördelar: Lugnar matsmältningen, lindrar huvudvärk

Vallmofrö

  • Vetenskapligt namn: Papaver somniferum
  • Smakprofil: Nötaktig, lätt söt
  • Kök som används i: Europeiskt, Mellanöstern
  • Ursprungsland: Medelhavet, Asien
  • Hälsofördelar: Stödjer matsmältningen, rik på antioxidanter

Rosmarin

  • Vetenskapligt namn: Salvia rosmarinus
  • Smakprofil: Piney, något bitter
  • Kök som används i: Medelhavet, Europeiskt
  • Ursprungsland: Medelhavet
  • Hälsofördelar: Antioxidant, förbättrar minnet

Saffran

  • Vetenskapligt namn: Crocus sativus
  • Smakprofil: Blommig, något söt
  • Kök som används i: Medelhavet, Indiskt, Persiskt
  • Ursprungsland: Grekland, Iran
  • Hälsofördelar: Förbättrar humöret, rikt på antioxidanter

Salvia

  • Vetenskapligt namn: Salvia officinalis
  • Smakprofil: Jordig, lätt pepprig
  • Kök som används i: Medelhavet, Amerikanskt
  • Ursprungsland: Medelhavet
  • Hälsofördelar: Minskar inflammation, ökar minnet

Sesam

  • Vetenskapligt namn: Sesamum indicum
  • Smakprofil: Nötaktig, lätt söt
  • Kök som används i: Mellanöstern, Asiatiskt
  • Ursprungsland: Afrika, Indien
  • Hälsofördelar: Rik på hälsosamma fetter, stödjer hjärthälsa

Stjärnanis

  • Vetenskapligt namn: Illicium verum
  • Smakprofil: Söt, lakritsliknande, varm
  • Kök som används i: kinesiskt, vietnamesiskt, indiskt
  • Ursprungsland: Kina
  • Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, har antivirala egenskaper

Dragon

  • Vetenskapligt namn: Artemisia dracunculus
  • Smakprofil: Anisliknande, något bitter
  • Kök som används i: franska, ryska, medelhavsinspirerade
  • Ursprungsland: Europa, Nordamerika
  • Hälsofördelar: Hjälper matsmältningen, förbättrar sömnen

Timjan

  • Vetenskapligt namn: Thymus vulgaris
  • Smakprofil: Jordaktig, något mintig, pepprig
  • Kök som används i: Medelhavet, Europeiskt
  • Ursprungsland: Medelhavet
  • Hälsofördelar: Antioxidant, stödjer andningshälsan

Gurkmeja

  • Vetenskapligt namn: Curcuma longa
  • Smakprofil: Jordaktig, lätt bitter, pepprig
  • Kök som används i: Indiskt, Mellanöstern
  • Ursprungsland: Indien
  • Hälsofördelar: Antiinflammatorisk, antioxidant

Vit senap

  • Vetenskapligt namn: Sinapis alba
  • Smakprofil: Milt kryddig, lätt bitter
  • Kök som används i: indiskt, medelhavsinspirerat, europeiskt
  • Ursprungsland: Medelhavet
  • Hälsofördelar: Stödjer matsmältningen, antiinflammatorisk