fbpx

Awadhi Lamm Biryani

Denna biryani är tillagad i pakki-stil, där lammet tillagas innan det går i grytan, vilket resulterar i mört kött och en läcker, rik sås som smaksätter rätten fantastiskt. Låt dig inte avskräckas av de många stegen och tillagningstiden, det är den godaste Biryani du någonsin har ätit. Metoden har två steg: att göra en basgryta med lammet, vilket du kan göra i förväg och förvara i kylen (steg 1-3+7), därefter riset samt sätta ihop biryanien som tillagas i ugnen. Receptet är anpassat fritt efter Dishoom och vi skippar några svårtillgängliga ingredienser såsom Kewra och rosenvatten. En mycket läcker rätt som smakar underbart gott.

Förberedelse: 15 min
Tillagning: 60 min + 30 min
Koktid: 60 min + 30 min
Mängd: 4-6 portioner

Ingredienser


  • 600 gram lammstek, skuren i 3-4 cm bitar
  • 40 g olja
  • 1 rödlök, skivad
  • 3 kardemumma kapslar
  • 2 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 15 g ingefärspasta (blanda 90 g riven ingefära+1 msk olja rör samman, om för tjock tillsätt någon msk vatten, spar till andra rätter då du behöver ingefära)
  • 25 g vitlökspasta (blanda 90 g riven/pressad vitlök+1 msk olja rör samman, om för tjock tillsätt någon msk vatten, spar till andra rätter då du behöver vitlök)
  • ½ tsk havssalt
  • 1 tsk mild chilli powder
  • ½ tsk gurkmeja
  • ½ tsk garam masala
  • 60 g grekisk yoghurt
  • 200 ml lammfond
  • 400 g gullök
  • En nypa mald kardemumma
  • En nypa mald muskotblomma
  • 3 cm Ingefärsbit skuren i små bitar
  • ½ lime (juice)
  • 1 msk grädde
  • 3 gröna chili skuren på längden i 4 bitar
  • 6 myntablad
  • 25 korianderblad

Till Riset

  • 300 g basmatiris
  • 2 tsk havssalt
  • Saft av ½ lime

Topping

  • Saffransvatten (värm saffran och tillsätt 1 msk vatten)
  • 30 g smör
  • 3 msk grädde

Kryddprofil

  • Kardemumma
  • Lagerblad
  • Kanelstång
  • Vitlök
  • Havssalt
  • Chili
  • Gurkmeja
  • Garam masala
  • Muskotblomma
  • Ingefära
  • Myntablad
  • Korianderblad

Tillagning


Steg 1

Värm upp oljan till medium och stek rödlöken långsamt under omrörning ca 20 minuter för att karamellisera ordentligt, tillsätt lite vatten om det blir för tort. Tillsätt kardemummakapslar, lagerblad och kanelstång, stek ytterligare någon minut.

Steg 2

Öka värmen och tillsätt det skurna lammköttet och fortsätt att steka runt om under omrörning för att inte fastna, ca 5 minuter. Tillsätt ingefärs- och vitlökspastan och fortsätt att steka under omrörning 4-5 minuter. Tillsätt salt, chili, gurkmeja och garam masala och rör om någon minut.

Steg 3

Tillsätt yoghurten och låt sautera 5-6 minuter under omrörning. Tillsätt lammbuljongen och låt det sjuda på låg värme utan lock ca 1 timme så att köttet blir mört utan att falla sönder

Steg 4

Under tiden köttet sjuder, blötlägg riset i rikligt med vatten, rör med händerna för att tvätta bort stärkelsen häll sedan av vattnet. Upprepa några gånger med nytt vatten och låt sedan stå i vatten ca 45 minuter.

Steg 5

Skär den gula löken i tunna skivor Värm upp rikligt med olja (2 ½  dl) till medelvärme och lägg i löken som steks/friteras tills gyllenbrun ca 15 minuter. Rör om för att stekas jämnt och lägg på hushållspapper för att rinna av.

Steg 6

Häll av riset när blötläggningstiden är slut. Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull och tillsätt salt och limesaft. Tillsätt riset och koka i 4-5 minuter tills riset är tre fjärdedelar kokt. (du kan se det genom att ta ett korn och trycka med nageln – fortfarande lite fast och spricker)

Steg 7

Ta upp köttbitarna från pannan i steg 3 och ställ åt sidan. Ta bort lagerblad och kanelstången och reducera sedan vätskan till ca 120-150 ml. Lägg tillbaka köttet i grytan.

Steg 8

Värm ugnen till 200 grader C.

Tillsätt En nypa mald kardemumma och muskotblomma samt finskuren Ingefära limejuice, grädde, gröna chilin, myntablad, korianderblad och den friterade löken. Rör om ordentligt och värm upp köttblandingen innan montering av Biryanin.

Steg 9

Montera Biryanin genom att fördela riset i ett lager ovanpå köttblandningen i grytan. Smält smöret tillsammans med grädden och saffransvattnet och fördela över riset.

Steg 10

Täck grytan så tätt du kan med två lager folie och lägg på locket. Ställ in i ugnen och grädda i 20 minuter. Låt biryanien stå, fortfarande täckt, i 10 minuter innan servering

Servera gärna tillsammans med en Kachumber sallad. En superlätt, enkel, fräsch och färgstark indisk sallad som innehåller en blandning av ¼ rödlök skuren i strimlor som blötläggs en stund, 1 stor urkärnad tomat skuren i bitar, ½  urkärnad gurka skuren i halvmåneskivor, färsk koriander, och en nypa havssalt tillsammans med en syrlig limejuice från 1 lime. Den är gjord utan någon dressing och tillför en trevlig crunch och syra för att balansera resten av din måltid