Kyckling Biryani
En maträtt som förvandlar ditt kök till en doftande oas av indien med aptitretande aromer från Garam masala, Spiskummin, Chili, Ingefära och Koriander. Tillsammans med saffransdoftande ris, marinerad kyckling och karamelliserad lök så blir det en liten fest för sinnena. Lätt att göra och omöjlig att motstå, kyckling biryani är din biljett till ett smakrikt äventyr hemma.
Förberedelse: 45 min
Tillagning: 45 min
Totaltid: 90 min
Mängd: 4 portioner
Ingredienser
Till basen
- 500 g skinnfria, benfria kycklinglår, vardera skuren i 3 bitar
- 20 g ingefärspasta (blanda 90 g riven ingefära+1 msk olja rör samman, om för tjock tillsätt någon msk vatten)
- 25 g vitlökspasta (blanda 90 g riven/pressad vitlök+1 msk olja rör samman, om för tjock tillsätt någon msk vatten)
- 1,5 tsk mild chilipulver (i originalrecept används deggi mirch, mild sort med 2000 scoville)
- 2 tsk fint havssalt
- 2 tsk malen spiskummin
- 1,5 tsk garam masala
- 2 msk limejuice
- 100 g grekisk yoghurt
- 30 ml vegetabilisk olja
- 3 gröna chili, skuren i 4 långa strimlor
- 3 cm färsk ingefära, fint hackad
- 2 gul lök (ca 400 g) skivad och knaperstekt i rikligt med olja, låt rinna av på papper
- 6 stora myntablad, hackade
- 5 g korianderblad, hackade
Till Riset
- 300 g basmatiris
- 2 tsk havssalt
- Saft av ½ lime
Topping
- 20 g osaltat smör
- 3 msk vispgrädde
- saffransvatten (0,5 g upplöst i ca 1-2 msk vatten)
- 35 g torkade tranbär
Kryddprofil
- Garam masala
- Spiskummin
- Chili
- Ingefära
- Vitlök
- Koriander
- Salt
- Saffran
Tillagning
Steg 1
Blötlägg först riset i rikligt med vatten, rör med händerna för att tvätta bort stärkelsen häll sedan av vattnet. Upprepa några gånger med nytt vatten och låt sedan stå i vatten ca 45 minuter.
Steg 2
Blanda alla ingredienser för basen i en stor skål, lägg sedan i kycklingen och vänd för att täcka kycklingbitarna med blandningen. Täck över skålen och ställ åt sidan för att marinera tills du är redo att sätta samman grytan.
Steg 3
Värm ugnen till 200°C. Häll av riset när blötläggningstiden är slut. Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull och tillsätt salt och limesaft. Tillsätt riset och koka i 4-5 minuter tills riset är tre fjärdedelar kokt. (du kan se det genom att ta ett korn och trycka med nageln – fortfarande lite fast och spricker)
Steg 4
Överför kycklingen och hela marinaden till din gryta och ställ över låg värme för att värmas igenom medan du kokar riset.
Steg 5
Häll av risvattet och fördela riset i grytan ovanpå kycklingblandningen. Det är bara bra att riset är fuktigt.
Steg 6
Värm smöret och grädden i en liten kastrull tills smöret smält, blanda samman med saffransvattnet och ringla sedan över riset. Strö ut tranbären över toppen.
Steg 7
Täck grytan så tätt du kan med två lager folie och lägg på locket. Ställ in i ugnen och grädda i 35-40 minuter. Låt biryanien stå, fortfarande täckt, i 10 minuter innan servering
Servera gärna tillsammans med en Kachumber sallad. En superlätt, enkel, fräsch och färgstark indisk sallad som innehåller en blandning av ¼ rödlök skuren i strimlor som blötläggs en stund, 1 stor urkärnad tomat skuren i bitar, ½ urkärnad gurka skuren i halvmåneskivor, koriander, och en nypa havssalt tillsammans med en syrlig limejuice.