Kyckling musakhan
Musakhan är Palestinas nationalrätt att äta med händerna tillsammans med dina vänner, serverad från en gryta eller tallrik. Var och en får skeda över kycklingen och topping på sitt bröd vid bordet. En fin kombination med syra från sumak, sötman från löken, alla smaker från kryddorna, krispiga nötter tillsammans med den saftiga kycklingen.
Som ett vegetarisk alternativ kan kycklingen ersättas med tjocka skivor av rostad aubergine tjocka blomkålsbuketter, (eller en blandning av båda). Tillagas som kycklingen, och rosta i ugn vid 200°C i cirka 25-30 minuter.
Tillagningstid: 1 tim
Mängd: 4-6 personer
Ingredienser
- 1 kyckling (ca 1,5 kg), uppdelad i 4 bitar gärna med skinnet på
- 120 ml olivolja, plus 2–3 msk extra, till avslutning
- 3 tsk mald spiskummin
- 3 msk sumak
- ½ tsk mald kanel
- ½ tsk mald kryddpeppar
- 30 g pinjenötter
- 3 stora rödlökar, tunt skivade 2–3 mm tjocka (500 g)
- 4 taboonbröd (palestinskt eller arabiskt tunnbröd) alternativt Naanbröd/Pitabröd
- 5 g bladpersilja, grovt hackad
- salt och svartpeppar
- Till servering:
- 300 g yoghurt i grekisk stil
- 1 citron, i fjärdedelar
Kryddprofil
- Spiskummin
- Sumak
- Kanel
- Kryddpeppar
- Svartpeppar
Tillagning
Steg 1
Värm ugnen till 200°C med fläkt.
Steg 2
Dela kycklingen i 4 delar. Blanda samman 2 msk olja, 1 tsk spiskummin, 1½ tsk sumak, kanel, kryddpeppar, 1 tsk salt och en ordentlig malning av svartpeppar i en stor blandningsskål. Lägg därefter i kycklingen och blanda samman för att täcka väl. Sprid sedan ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Stek tills kycklingen är genomstekt. Detta tar cirka 30-40 minuter beroende på storlek på kycklingen. Ta ut ur ugnen och ställ åt sidan. Behåll saft som har samlats i plåten. För att underlätta serveringen kan du dela upp kycklingbitarna grovt, brösten i två eller tre stora delar och låren i två delar
Steg 3
Lägg under tiden 2 matskedar olja i en stor sautépanna, ca 24 cm, och ställ på medelvärme. Tillsätt pinjenötterna och stek cirka 2–3 minuter under konstant omrörning, tills nötterna är gyllenbruna. Lägg över i en skål med hushållspapper och ställ åt sidan.
Steg 4
Behåll oljan i pannan och tillsätt de återstående 60 ml av oljan, tillsammans med löken och ¾ tesked salt. Stek i medelvärme cirka 15 minuter tills löken är helt mjuk och svagt gyllene men inte karamelliserad, rör om då och då. Tillsätt 2 msk sumak, de återstående 2 tsk spiskummin och lite svartpeppar och blanda tills löken är helt täckt. Ta av från värmen och ställ åt sidan.
Steg 5
Ställ in ugnen på grill och skiva upp brödet i fjärdedelar. Sätt in brödet i ugnen i cirka 2–3 minuter för att bli knapriga och lägg dem sedan på ett stort fat. Toppa brödet med hälften av löken, följt av all kyckling och eventuell kycklingjuice som finns kvar i brickan. Antingen behåller du varje kycklingbit som den är eller så delar du upp den grovt enligt beskrivning ovan. Skeda över den