Pasta Bolognese – Sichuan style
Pasta Bolognese som vi alla känner till och samtidigt ätit så många versioner av att vi inte riktigt vet hur en riktig ska smaka. Om din standard är en italiensk version, kommer här en överraskning du gillar. Detta är en kinesisk version av rätten fritt efter en klassisk sichuan nudelsås.
Den får mycket av sitt djup och läckerhet från Doubanjiang – en kryddig bönpasta gjord av fermenterade sojabönor som du kan hitta i välsorterade asiatiska butiker även i Sverige. Men chili, stjärnanis, sichuanpeppar och fänkålsfrön ger den en utpräglad Sichuanstil som du kommer att gilla.
Förberedelse: 10 min
Tillagningstid: 1 tim
Mängd: 4 personer
Ingredienser
- 75 ml jordnötsolja
- 1 lök, fint tärnad (180g)
- 1 stor morot, skalad och fint tärnad (125g)
- 1 st selleri, fint tärnad (75g)
- 2 stjärnanis
- 1 kanelstång
- 2 lagerblad
- 1½ tsk sichuanpepparkorn, grovt krossade i en mortel
- 1 tsk fänkålsfrön, grovkrossade i mortel
- 500 g fläsk eller nötfärs
- 3 vitlöksklyftor, krossade
- 40 g ingefära, skalad och finhackad
- 2 msk Shaoxingvin
- 100 g Doubanjiang (chilibönpasta från sichuan)
- 50ml lätt sojasås
- 3 dl vatten
- 1 msk majsmjöl
- 7 vårlökar, fint skivade (75g)
- 360g Pappardelle (torrvikt)
Marinerad gurka:
- 1 stor gurka, skuren i tunna stavar (310g)
- 2 msk risvinsvinäger
- 1 tsk flytande honung
- 1 tsk sesamolja
- salt
Till servering
- 5 g korianderblad, grovhackad
- 1½ msk rostade sesamfrön
Kryddprofil
- Stjärnanis
- Kanel
- Lagerblad
- Sichuanpeppar
- Fänkålsfrön
Tillagning
Steg 1
Lägg oljan i en medelstor kastrull, med lock, och ställ på medelhög värme. När den är varm, tillsätt lök, morot, selleri, stjärnanis, kanelstång och lagerblad. Stek 5 minuter, rör om ofta, tillsätt sedan Sichuan-pepparkornen och fänkålsfrön. Stek ytterligare 5 minuter, rör om då och då, tills grönsakerna fått lite färg. Ta kastrullen från värmen och överför grönsakerna till en tallrik, lämna kvar oljan och eventuella sediment.
Steg 2
Håll pannan på medelhög värme och tillsätt köttet, vitlöken och ingefäran. Stek i 5–7 minuter, rör om då och då, tills köttet är lätt brynt. Tillsätt Shaoxing-vinet, koka i en minut och tillsätt sedan doubanjiang, sojasås och 2,5 dl vatten. Rör om för att blanda, låt sjuda i cirka 25 minuter, rör om då och då.
Medan köttsåsen sjuder, blanda majsmjölet med de återstående 50 ml vattnet och ställ åt sidan.
Steg 3
Blanda samman ingredienserna till gurkan och ¼ tesked salt, tillsätt gurkan, blanda väl och ställ åt sidan.
Steg 4
Blanda grönsakerna med köttsåsen, tillsätt vårlöken och majsmjöl upprört i vatten. Sjud i 5 minuter utan lock.
Steg 5
Koka pappardellen i saltat vatten tills al dente, servera pasta i fyra djupa tallrikar. Lägg på köttsåsen och toppa med lite med de marinerade gurkorna. Garnera med koriander och sesamfrön och servera tillsammans med resterande gurka.