Kyckling satay
Det finns hundratals varianter av satay över hela Sydostasien – detta är hämtat från Malaysia. Citrongräs, palmsocker och en rad kryddor utgör stommen i sataymarinaden och jordnötssåsen baserad på torrrostade jordnötter för att ge en djup jordnötssmak åt såsen. Viktigast av allt? En het grill för att få den där smakrika förkolningen på kycklingen.
Marinera: 4 timmar
Tillagningstid: 45-60 minuter
Mängd: 4-6 personer
Ingredienser
- 1 kg benfria kycklinglår, utan skinn och skurna i lagom stora bitar
Satay kryddblandning
- 1 citrongräs, endast vit nedre halva, hårda ytterblad borttagna, finhackad
- 1 stor lök, skalad och grovhackad
- 5 vitlöksklyftor
- 1 tsk mald koriander
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk fänkålsfrön
- 1/2 tsk malen spiskummin
- 1 msk salt
- 100 g palmsocker, eller mörkt brunt socker
Jordnötssås
- 180 g torrrostade jordnötter, lätt saltade, malda med en matberedare till en fin smula
- 200g kokosmjölk
- 60 g palmsocker, eller mörkt brunt socker
- 2 1/2 msk tamarindpasta
- 1 nypa chilipulver
- 150 ml vatten
- 1/2 tsk salt
Kryddprofil
- Koriander
- Chilipulver
- Gurkmeja
- Fänkålsfrön
- Spiskummin
- Socker
Tillagning
Steg 1
Börja med att blanda alla ingredienserna till sataykryddmixen i en mixer eller med en mixerstav tills den får konsistensen av en slät, fin pasta. Lägg 3 matskedar av kryddblandningen åt sidan för att göra jordnötssåsen
Steg 2
Lägg resten av kryddblandningen i en skål med kycklingbitarna, blanda väl och låt marinera i kylen i minst 4 timmar, helst över natten
Steg 3
För att göra jordnötssåsen, tillsätt alla ingredienserna inklusive de reserverade 3 matskedar kryddpasta i en medelstor kastrull. Sätt på medelvärme och låt koka upp, rör om då och då för att förhindra att det fastnar i botten. Sänk värmen till låg och låt sjuda i 5 minuter tills såsen tjocknar.
Steg 4
Blötlägg spetten i vatten i 10 minuter. Trä på kycklingbitarna på spett, ca 6 bitar per spett
Steg 5
Tillaga i förvärmd ugn i grill, grillpanna eller på din utomhusgrill. Vänd spetten ofta för en jämn förkolnad på varje sida i cirka 5 minuter eller tills kycklingen är genomstekt
Steg 6
Servera med jordnötssåsen och nyskuren gurka och rödlök